Wacs Amforth
TANITIM FİLMİNİ İZLE   Facebook Twitter Instagram Youtube   TR EN

Mutfakta Hijyen Kuralları Nelerdir?

Mutfakta Hijyen Kuralları Nelerdir?

Sağlığı tehlikeye atabilecek her türlü etkiyi yok edebilmek için yapılan tüm uygulamalar hijyenin tanımına girebilir. Hijyen hayatın her alanında önemini korumakla birlikte mutfakta çok daha fazla önem taşır. Gıdalar vücuda girdiğinden onların hijyeninin yeterince sağlanamaması çeşitli hastalıkların bedende yerleşmesine neden olabilir. Bu yüzden mutfağın farklı unsurlarının tümünde hijyenin gerektiği şekilde sağlandığından ve mutfak hijyeni kuralları ve önceliklerine uyulduğundan emin olunması gerekir.

Hastalığa yol açan mikroorganizmalar sindirim yoluyla vücuda girer bu nedenle mutfak hijyen kuralları mutlaka uyulması gereken kuralların başında gelir. Mutfakta yemeklerin hazırlığına başlanılmadan önce ve tüm işlemlerin tamamlanmasından sonra ellerin yıkanması mutfakta hijyeni sağlayabilmenin koşullarından biri olur. Mutfak hijyeni endüstriyel ortamlarda çok daha önemli olur. Profesyonel mutfakların girişlerine paspas koymak, mutfakların giriş kısımlarına yıkama lavabosu koymak, personel dışındaki kişileri zorunlu olmadıkça mutfağa almamak gibi önlemler mutfakta hijyenin sağlanması için atılabilecek adımlar içinde yer alır. 

Mutfak hijyenini sağlarken gıdaların hazırlanma süreci de göz önünde bulundurulmalıdır. Kesme işlemleri gibi işlemlerin yapıldığı yüzeylerin düzenli bir şekilde temizlenmesi, sebze ve et kesiminde kullanılan tahtaların birbirinden ayrılması gibi durumlara dikkat edilebilir. Bu sayede mikroorganizmaların birbirine geçmesi gibi durumların önüne geçmek kolaylaşır.

Hijyenin Mutfaktaki Önemi

Mutfakta ve restoranlarda hijyen kuralları ve önlemlerine uyulması insan sağlığının korunması açısından oldukça büyük bir öneme sahip olur. Mutfakta hijyen kurallarına uymayan profesyonel işletmelerde müşterilerin sağlık sorunları yaşaması kaçınılmaz olur. Bu durum ise hem insan sağlığının tehlikeye girmesine neden olur hem de restoran açısından marka imajının olumsuz yönde etkilenmesine yol açar. Bu nedenle hijyene mutfakta özellikle yemeklerin hazırlandığı noktalarda çok daha fazla önem verilmesi gerekir. Hijyen sorunu yaşanan mutfaklarda hazırlanan yemekler müşterilerde zehirlenme ya da sindirim problemleri gibi sorunlara yol açabilir.

Mutfaklarda hijyeni düzenli bir şekilde sağlayabilmek için personellere mutfakta hijyen eğitimi verilmesi gerekir. Eğitim alan personel hijyen süreçlerine çok daha fazla dikkat edebilir ve gıda kaynaklı sağlık sorunları bu sayede önlenebilir. Restoran hijyen kuralları yalnızca mutfak kısmında değil yemeklerin servis edildiği alanlarda da büyük bir öneme sahip olur. Restoranın konuklar kısmında da servis süreci ve sonrasında hijyen kurallarına uyulması gerekir. Hijyen kurallarına uymak hem personelin hem de misafirlerin sağlıklarının korunmasına olanak tanır. Mutfaktaki kirler yalnızca misafirlerin değil aynı zamanda personelin sağlığını da riske atar. Hijyen kurallarını uymak sağlıklı ve kaliteli yemeklerin ortaya çıkmasına yardımcı olur ve misafirlere sağlıklı lezzetler sunma imkanı oluşturur. Hijyen kurallarına uymak işletmeleri yasal düzenlemelere de uygun hale getirir. Hijyen uygulamaları yasal olarak uyulması gereken bir zorunluluktur. Bu sayede işletme denetimler sürecinde herhangi bir sorun yaşamaz ve çalışmalarını sürdürebilir.

Gıda Güvenliği İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Profesyonel mutfaklarda gıda güvenliği insan sağlığının korunması, besinlerin kalitesinin ve lezzetli kalmasının sağlanması ve işletmelerin geleceği açısından önemli bir konu olur. Mutfak hijyeninin sağlanması ile yemekler sorunsuz bir şekilde misafirlere sunulabilir, müşteri memnuniyeti sağlanabilir. Çalışanların hijyeni, ekipmanların hijyeni ve servis hijyeni gibi konuların her birine ayrı ayrı özen gösterilmesi mutfak hijyeninin korunabilmesi açısından etkili olur. Mutfaklarda hijyeni sağlayabilmek için dikkat edilmesi gereken gıda güvenliği ipuçları şöyledir:

  • Toplu yemek üretimlerinin yapıldığı işletmelerde işlemlere uygun mutfak ekipmanları kullanılması gerekir. Yemeğin hazırlanması sırasında kullanılan kesici malzemeler gibi malzemelerin dışındaki eşyalar gerekli olmadıkça gıda ile temas etmemesi sağlanabilir.
  • Sebze ve meyve tedariğinde üzerinde kalıntılar olmayan arındırılmış seçenekler tercih edilebilir.
  • Mutfak personelinin kişisel temizliğine özen göstermesi gerekir. Ellerin sık sık yıkanması, bone ve maske gibi yardımcı eşyaların mutlaka kullanılması gerekir.
  • Gıdaların saklanmasında saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekir. Son kullanma tarihleri geçmiş ürünler kullanılmamalı ve tüm gıdalar yeterli ısı derecelerinde saklanmalıdır. Özellikle et ürünlerinin yeterli soğukluğa sahip dondurucular içinde saklanması doğru bir tercih olur.
  • Farklı türlerdeki gıdaların aynı kesme tahtasında bölünmesi işleminden uzak durulması gerekir. Et ürünleri için ayrı sebze ürünleri için ayrı kesme tahtalarının tercih edilmesi gerekir. Yine aynı şekilde etler ve sebzeleri doğrarken kullanılan kesme aletlerinin de ayrı bir şekilde kullanılması gerekir.
  • Mutfakta yer alan ekipman ve mutfak bölümlerinin belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Mutfakta hemen her alan gıdalarla temas halinde olduğundan temizlik sırasında yiyeceklere geçebilecek zehirli kimyasallar yerine daha temiz içerikli temizleme ürünleri tercih edilmesi gerekir.
  • Aşçılık eğitimi, hijyen eğitimi gibi eğitimler sırasında personellerin temizlik aşamaları hakkında bilgilendirilmesi gerekir.

Gıda Saklama ve Çapraz Bulaşmayı Önleme

Mutfakta hijyen ve sanitasyon hem kişisel mutfak alanlarında hem de profesyonel mutfaklarda çok önemli bir yere sahip olur. Gıdaların güvenliğini sağlamak için öncelikle iyi saklama koşulları oluşturulmalı ve gıdalar bu koşullarda saklanmalıdır. Çabuk bozulabilen besinlerin derin dondurucularda, biraz daha dayanıklı olanların ise buzdolaplarında saklanması önerilir. Mutfakta hijyen sağlamanın en önemli konularından biri gıdaların doğru bir şekilde saklanmalıdır.

Farklı ürün çeşitlerinde aynı kesme tahtaları ve aynı kesme malzemelerinin kullanılması çapraz bulaşmaya neden olabilir. Bu durum yalnızca bir üründe oluşmuş olan mikroorganizmaların diğer ürünlere de sıçramasına yol açar. Farklı çeşitlerdeki besinlerin hazırlanması ve saklanması sırasında kendilerine özel eşyaların kullanılması gerekir.

 

 

 

Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner

E-BÜLTEN

Eğitimlerimizle ilgili duyurulardan, özel etkinliklerden ve kampanyalardan anında haberdar olmak için e-bülten'e kayıt olun!

NEREDEYİZ

Okulumuzun konumunu navigasyon uygulamanızda görmek için lütfen aşağıdaki butona tıklayınız.

Konum için tıklayınız