Wacs Amforth
TANITIM FİLMİNİ İZLE   Facebook Twitter Instagram Youtube   TR EN

Restoranlarda Hangi Servis Stilleri Uygulanır?

Restoranlarda Hangi Servis Stilleri Uygulanır?

Restoranlardaki servis açma işlemi, bir işletmenin müşteri memnuniyetini sağlama ve profesyonel bir imaj kazanabilmesi açısından önemli araçlardan biri olur. Servis açma süreçleri masaların düzeni, servis araçlarının yerleşim düzeni ve benzer adımların bir araya gelmesiyle oluşur. Servisin iyi organize edilmesi ve sürecin doğru bir şekilde yönetimi müşterilerin kendilerine değer verildiğini görmeleri açısından büyük bir önem taşır. Bu sayede müşterilerin devamlılığının ve hizmet kalitesinin artırılmasının hedeflendiği söylenebilir. 

Restaurant servis çeşitleri genel olarak dört başlıca çeşide sahip olur. Bunlar Fransız Servis, Amerikan Servis, İngiliz Servis ve Rus Servis uygulamaları olarak sınıflandırılır. Servis açma yöntemleri için aşçılık kursları çeşitli dersler verilir ve farklı çeşitlerdeki servis açma yöntemleri bu derslerde gösterilebilir. Servis açma yöntemlerinden hangisinin seçileceği ise bazı unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Restoran servis stilleri üzerinde etkili olan yöntemler şu maddelerle özetlenebilir:

  • Restoranın ağırlık verdiği yemek çeşitleri,
  • Restoranın bulunduğu lokasyon ve lokasyona ait özellikler,
  • Restoranın hedef kitlesi ve müşteri profili,
  • Restoran personellerinin servis çeşitliliğindeki deneyimleri.

Restoranlarda tercih edilen yaygın servis uygulamaları birçok açıdan işletmeye fayda katar. Öncelikle servis türlerinin kendine has özellikleri bulunur ve bu özellikler servis sırasında ortaya çıkar. Servis uygulamalarının belirli bir düzende gerçekleşmesi ve bazı geleneklere dayanması misafirlerin kendilerini daha özel hissetmelerine yardımcı olur. Gerçekleştirilen servisler restoranın akılda kalıcılığının artmasını sağlamasıyla da işletmeye çeşitli faydalar barındırır. Servis hizmetlerini beğenen misafirlerin daha sonra yine aynı lokasyonu tercih etme ihtimali artar.

Fransız Servisi Uygulama Yöntemleri

Fransız servisi, yemeklerin tepsiler ya da büyük tabaklarla masaya getirilmesi yöntemine verilen isimdir. Bu servis uygulamasında yiyeceklerin masaya büyük tabaklarla getirildiği görülür. Garsonlar, müşterilerin önünde yiyecekleri keser ve tabaklara yerleştirerek sunum işlemini gerçekleştirir. Restoran servis türleri içinde en bilinen seçeneklerden biri olan Fransız servisi uygulamasında öncelikle içecek ve yemeklerin servis edilmesi sağlanır. Personellerden ekstra profesyonel bir tutum beklenen bu serviste hız ve estetik sunumun bir arada olması istenir. 

Fransız servisi, 19. yüzyıl civarında genellikle Fransız aristokrasisinde oldukça yaygın olmasıyla bilinir. Bu servis çeşidini tercih eden restoranların zarif ve şık bir sunumun yanında hızlı bir sunumu da gerçekleştirmesi beklenir. Lüks restoranlar, Michelin yıldızlı restoranlar, gurme restoranlar ve bazı özel etkinliklerde Fransız servis uygulamasının tercih edilmesi yaygındır. Fransız serviste menünün genellikle 3-4 kısma ayrıldığı gözlemlenebilir. Başlangıç, ara sıcak, ana yemek ve tatlı Fransız servisinin en çok tercih edilen adımları içinde yer alır.

İngiliz Servisi Uygulama Yöntemleri

Yemek servisi yöntemleri denildiğinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri de İngiliz servis uygulaması olur. Aile tarzı olarak da bilinen İngiliz servisi samimi bir atmosferi olan restoran türlerinde daha fazla tercih edilmesiyle ön plana çıkar. Aile tarzı bir servis olan İngiliz servisi uygulamasında sunum önceliği çocuklara sonrasında ise annelere verilir. Misafirlerin bu servis çeşidinde ikramları isteklerine bağlı olarak kendilerinin yapması da olasıdır. 

İngiliz servis uygulamasında tüm ürünlerin masaya konulması yöntemi izlenebilir. Sonrasında masada oturanların servisleri kendileri ve birbirleri için yapmaları gerçekleşebilir. Kayık tabaklar İngiliz servisinin başlıca elemanları içinde yer alır. Servis personelleri ilk servisi yaptıktan sonrasında genellikle müdahale etmez ve yalnızca değişim gerektiğinde masa ile ilgilenir.

Amerikan Servisi Uygulama Yöntemleri

Tabaklanmış Servis ismiylede bilinen Amerikan Servisi, zamandan tasarruf etmeyi ön planda tutan servis çeşidi olarak bilinir. Bu servis çeşidinde tüm yiyeceklerin aynı anda servis edilmesi ve aynı anda toplanması sağlanır. Amerika’nın hızlı yemek kültürünün bir getirisi olan restoran servis çeşitleri içinde yer alan Amerikan servisi, mutfak kısmında tabaklanma ve müşteriye doğrudan sunulma esasına dayanır. Bahsi geçen servis uygulamasının fast food restoranları, kahve dükkanları ve büyük yeme alanlarında sık sık tercih edildiği görülebilir. Amerikan servisinde dikkat edilmesi gereken yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Servisin misafirlerin sağ tarafından yapılması gerekir,
  • Yemekle birlikte gelen bazı aperatiflerin (Ekmek ve Tereyağı gibi) misafirlerin sol tarafından alınması gerekir,
  • Servis sağ elle gerçekleştirilirken toplama işleminde sol el ve dirsekler toplanma noktası olarak kullanılır.

Rus Servisi Uygulama Yöntemleri

Rus servisi, 19. yüzyılda Rusya’da gelişip sonrasında Avrupa’da Fransa mutfağında da etkilerini gösteren bir servis çeşidi olmasıyla ön plana çıkar. Bu servis çeşidinde yemekler belirli bir sırayı takip ederek masaya getirilir ve garsonlar tarafından masaya servis edilir. Rus servisinde sıralı bir işlem takip edilir ve tüm yemekler aynı anda servis edilmez. Çorba, ana yemek, tatlı gibi farklı adımlar izlenerek servis süreci tamamlanır. Servis uygulamasında tüm servisler bir arada yapılmaz ve takip edilen sıraya göre belirli sürelerle servislerin değişimi gerçekleştirilir. Popüler servis türleri içinde yer alan Rus servisi uygulamasının genellikle lüks restoranlarda ve büyük etkinliklerde tercih edildiği görülebilir. Resmi davetler, gala yemekleri gibi büyük çaplı organizasyonlarda Rus servisi öne çıkan servis çeşitlerinin başında gelir. Restoranın teması ve ikramlarına göre Rus servisi uygulaması tercih edilebilir.

 

 

 

Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner

E-BÜLTEN

Eğitimlerimizle ilgili duyurulardan, özel etkinliklerden ve kampanyalardan anında haberdar olmak için e-bülten'e kayıt olun!

NEREDEYİZ

Okulumuzun konumunu navigasyon uygulamanızda görmek için lütfen aşağıdaki butona tıklayınız.

Konum için tıklayınız