Mutfak Ekipmanlarının Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Ev mutfak temizliği, kısa süreli bir temizlik işlemi olabilir fakat her mutfak ev mutfakları kadar bir alan kaplamayabilir. Profesyonel mutfaklar çok daha geniş alanlar kaplarlar ve profesyonel mutfaklarda kullanılan malzemelerin temizliği de daha uğraştırıcı olabilir. Mutfak ekipmanlarının düzenli temizliği ve bakımının yapılması ekipmanların daha uzun ömürlü olarak kullanılmasında fayda katar. Endüstriyel mutfaklar tüm alanlarıyla kullanıma açıktır, her alan ve her malzemenin işlevsel olması önemli bir yere sahip olur. Bu nedenle endüstriyel mutfak temizliği detaylı işlemler gerektirebilir.
“Endüstriyel mutfak temizliği nasıl olmalı?” sorusu birçok işletme için cevabı merak edilen sorulardan biri olur. Endüstriyel mutfakların temizliğinde detaylara önem vermek ve temizlik malzemelerini özenle seçmek oldukça önemli olur. Küçük mutfaklarda hazırlanan yemekler çift haneli kişi sayısına göre ayarlanırken endüstriyel mutfaklarda üç haneli ve daha fazlasına ulaşabilir. Durum böyle olunca kullanılan malzemelerin çok daha hızlı kirlenmesi ve daha zorlu kirlere sahip olması da olasıdır.
Endüstriyel mutfaklarda hemen her gün birçok kişiye yiyecek ve içecek servisi gerçekleştirilir. Yalnızca mutfakta kullanılan eşyalar değil aynı zamanda servis aşamasında kullanılan malzemelerin temizliğine de ekstra dikkat edilmesi gerekir. Misafirler servis malzemelerinin temizliğinden tatmin olmazlarsa restoranı yeniden tercih etme oranı azalabilir. Bu durum da müşteri kaybına neden olabilir. Endüstriyel mutfaklarda temizliğin nasıl olması, servis düzeninin nasıl sağlanacağı ve buna benzer birçok konu aşçılık okulu ve kurslarında uygulamalı bir şekilde gösterilir.
Mutfak Ekipmanlarının Düzenli Bakımının Önemi
Mutfak ekipmanı bakımı ve kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması ekipmanların daha uzun süreli kullanılması konusunda işletmelere büyük avantajlar barındırır. Malzeme ve ekipmanların bakımı ve temizliği gıdaların güvenle saklanabilmesi, hijyenin korunması ve yiyeceklerin hazırlanmasında kolaylık sağlaması nedeniyle önemli bir yer tutar.
Ekipman bakımlarının düzenli olması birçok iş yükünü azaltması açısından da işletmelere çeşitli avantajlar barındırır. Manuel olarak kullanılan ekipmanların yanında elektronik ekipmanların düzenli bakımının yapılması da elektrik kesintisi, bozulma gibi sorunlar karşısında yaşanabilecek aksaklıkların azaltılması konusunda işletmelere fayda katar.
Pişirme Ekipmanlarının Temizliği ve Bakımı
Endüstriyel mutfaklarda pişirme işlemleri daha geniş hacimli ekipmanlarda gerçekleştirilir ve gün içinde bu malzemeler sıklıkla kullanılır. En sık kullanılan malzemeler içinde yer alan pişirme ekipmanlarının temizlenmesinde endüstriyel mutfak temizlik ürünleri kullanmak en etkili temizliği sağlama konusunda yarar katar. Ekipmanların her kullanımdan sonra özel içerikli temizlik ürünleriyle temizlenmesi ve sonraki pişirme işlemine hazır hale getirilmesi gerekir. İyi temizlenmeyen pişirme elemanlarında yiyecek kalıntıları kaynaklı virüs ve bakteri üremesinde artış gösterebilir. Temizleme aşamasında uygun temizlik aşamalarının gerçekleştirilmesi de önemli olur. Yanlış kullanımlar pişirme ekipmanlarının yüzeylerinde zedelenmelere neden olabilir.
Soğutma Ünitelerinin Bakım Prosedürleri
Profesyonel mutfak temizliği ve bakım işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında özen gösterilmesi gereken hususlardan bir diğeri de soğutma üniteleridir. Soğutma ünitelerinin bakımı gıdaların taze ve güvende kalabilmesi açısından büyük bir önem taşır. Aynı zamanda bu ünitelerin bakımıyla enerji verimliliği sağlama ve tasarruf etme de amaçlanabilir.
Soğutma üniteleri kullanım esnasında çabuk kirlenebilir alanlar olur. Bu yüzden özellikle bu alanların iç kısımlarının gıda kalıntılarından temizlenmesi hijyenin sağlanması açısından önemli bir yer tutar. Ünitelerin bakımında günlük, haftalık ve aylık periyotlar benimsenebilir. Bakım aşamalarının düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi soğutma ünitelerinin performansının artmasına katkı barındırır. Enerji konusunda tasarruf elde edilmesine yardımcı olur.
Kesme ve Hazırlık Aletlerinin Hijyenik Bakımı
Endüstriyel mutfaklarda kullanılan kesme hazırlık aletlerinin hijyenik bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması gıdaların temizliğini korumak açısından kritik bir öneme sahip olur. Bu aletlerin iyi bir şekilde temizlenmesi ve sonraki kullanıma hazır hale getirilmesi gerekir. Özellikle kesme işlemi yapılırken bıçakların temizlenmesi ve farklı gıdalarda kullanılan aletlerin temizlenerek bir sonrakinde kullanılmasına dikkat edilmesi gerekir. Endüstriyel mutfak hijyen kuralları takip edilirse besinlerin malzeme ve alet kaynaklı mikrop kapması gibi durumların önüne geçmek daha kolay olur.
Kesme ve hazırlık aletlerinin hem kullanımdan önce hem de kullanımdan sonra etkili temizleyici ürünler kullanılarak temizlenmesi gerekir. Kesme tahtalarında ahşap kullanılması hijyen konusunda avantaj katar. Ahşap üzerine konulan gıda maddesinin kalıntıları içinde kalabilir. Bu yüzden temizlik sırasında da doğal içerikli ama güçlü temizleyici özellikleri olan temizleme ürünlerinin tercih edilmesi doğru olur. Kesme tahtalarında etler, sebzeler ve diğer yiyecek türleri için ayrı tahtaların kullanılması doğru olur.
Kesme ve hazırlık işlemleri sırasında personellerin el temizliği de önemli bir yer tutar. Personellerin mümkün oldukça eldivenle çalışması gerekir fakat eldiven kullanılmaması gereken durumlarda da işlemden önce ve sonra ellerin dikkatli bir şekilde yıkanması gıdaların hijyeninin sağlanması açısından önemli olur.
Bakım Sıklığı ve Kontrol Listeleri
Mutfak ekipmanlarının bakım ve temizlik süreçleri birbirinden farklı sürelere sahip olabilir. En sık kullanılan malzemelerin daha sık temizlenmesi gerekebilirken seyrek ve temiz kullanılabilen alanların temizliği daha geniş zaman dilimlerine yayılabilir. Bakım sıklığının kontrolünün sağlanması için ise kontrol listeleri oluşturulabilir. Mutfak aletleri bakım rehberi gibi konulardan yardım alınabilir ve bakım süreçleri bir yere kaydedilebilir. Bu sayede hangi ekipmanın bakımının ne zaman yapıldığı ve sonraki bakımın ne zaman yapılacağı gibi unsurların takip edilmesi kolaylaşır.
























