Michelin Yıldızı Nedir?
Michelin, 1850’lerde isimleri Andre Jules Michelin ve Edoudard Michelin olan iki kardeşin kurduğu bir araç lastiği markasıdır. Fransız bir şirket olan Michelin firmasının satışlarını artırmak isteyen kardeşler bir rehber hazırlar ve bu rehberin amacı Fransa’daki sayılı araba sahiplerine ülkenin iyi restoranlarını önermektir. Rehber restoranları işaret ederken aslında araçlarla yola çıkma fikrini de destekler bu sayede araçların kullanımını artırmayı hedefler. Bu rehberin tek sefere özgü kalmaması ve her sene yenilenerek çıkması ile Michelin Rehberi popüler bir hale geldi. Bu rehberin önderliğinde daha sonra restoranların incelenebilmesi için 1926 senesinde bağımsız bir ekip kuruldu ve bu ekibin önderliğinde kalite sahibi restoranların Michelin yıldızı ile ödüllendirilmesi süreci hayata geçti.
Zamanla popülerleşen Michelin Rehberi ve Michelin yıldızı ödülü restoranlar ve şefler için oldukça önemli bir yere sahip. Bu ödül restoranın kaliteli yemekleri olduğunu, yemeklerin lezzetlerinin güzel olduğunu belirtmesi açısından her işletmenin sahip olmak isteyeceği bir ödül olmasıyla bilinir. Michelin yıldızı kazanabilen restoranların küresel çapta meşhur olduğu ve müşteri potansiyelini oldukça zenginleştirildiği görülebilir.
Michelin Yıldızı Ne Demek?
Michelin Yıldızı, Michelin markasının kurucularının oluşturduğu bir rehberin popülerleşmesi ile ortaya çıkan restoran ödüllendirme sistemine verilen genel isim olarak özetlenebilir. Michelin kardeşlerin kurduğu yetkin bir ekibin Fransa’daki restoranları denemesiyle başlayan deneyim bugünlerde tüm dünyayı kapsayan bir durum haline gelmiş durumda. 1926’dan sonra kaliteli yemek restoranları Michelin yıldızları ile ödüllendirilmeye başlandı. Michelin yıldızı anlamları birçok kişi tarafından merak edilebilir ve öğrenilmek istenebilir. Michelin yıldızlarının dereceleri ve anlamları ise şu maddelerle belirtilebilir:
- 1 Yıldız: “Kendi kategorisi içinde çok iyi bir restoran” anlamı taşır.
- 2 Yıldız: “Rota değiştirmeye değecek derecede iyi bir restoran” anlamı taşır.
- 3 Yıldız: “Bu restoran için özel bir yolculuğa çıkmaya değer” anlamı taşır.
Dünya üzerinde Michelin yıldızına sahip birçok işletme bulunur. Dünya geneli göz önüne alındığında 2817 restoranın Michelin yıldızına sahip olduğu görülebilir. Bunların 2290 tanesi tek yıldız, 414 tanesi 2 yıldız ve 113 tanesi 3 yıldızlı Michelin restoranlarıdır.
Michelin Yıldızı Kimlere Verilir?
Michelin yıldızının kimlere verildiği sorusu birçok kişinin ilgisini çeken sorulardan biri olabilir. Değerlendirmelerin nasıl yapıldığı, hangi kriterlerin ve hangi yeteneklerin bu ödülü alma da etkili olduğu gibi durumların sık sık merak edildiği bilinir. Michelin tarafından kurulan ekiplerdeki gurmeler gizli bir şekilde restoranların değerlendirmelerini yapar ve yıldızlar restoranlara bu şekilde verilebilir. Aynı restoranın birkaç uzman tarafından değerlendirilmesi ile gerçekleşen süreç sonucunda işletmeye yıldız verilip verilmeyeceğine karar verilir. Michelin yıldızı şartları neler olduğu konusu kişilerin ilgisini çekebilir. Şartlar yalnızca yemekleri değil işletmeleri de baz alır. İşletmenin hizmet kalitesi, alanların temizliği ve sunum biçimleri gibi detaylar gurmeler tarafından kontrol edilir ve yıldızların verilmesi sürecinde mutlaka göz önüne alınır. Tüm bu detaylar ve yemeklerin incelenmesi ve değerlendirilmesi sonrasında puanlanma için bir değerlendirme raporu hazırlanır ve yıldızlar sahiplerine verilebilir.
Michelin Yıldızı Alma Kriterleri Nelerdir?
Michelin yıldızı almak için restoranlar birçok yönden değerlendirmelere tabi tutulurlar. Hijyen, sunum, lezzet, mekan gibi birçok unsur bir restoranın Michelin yıldızı kazanabilmesi de etkili olur. Birkaç farklı uzmanın değerlendirmesi ise Michelin yıldızı almayı işletmeler için daha zor bir hale getirebilir. Gurmeler, her şeyin uygun olduğundan emin olmak isteyebilir. Michelin yıldızı kriterleri arasında mekanın yapısı ve atmosferi, menülerin konsepti ve yapısı, mekan ve yemeklerin tamamlayıcılığı gibi unsurlar göz önünde bulunur.
Michelin yıldızı alınmasını etkileyen unsurlar elbette yalnızca bunlarla sınırlı kalmaz. Pişirme tekniklerinin özgünlüğü ve hakimiyetin sağlanması, lezzetlerin birbirleri ile olan uyumu, mutfağın karakterinin tabaklara ne kadar yansıtıldığı ve farklı ziyaretler arasındaki tutarlılık gibi unsurlar bir işletmeye Michelin yıldızı kazanmada etkili olur. Farklı ülkelerde bulunan birçok restoran bu unsurlar göz önüne alınarak Michelin yıldızı almaya hak kazanmıştır. Michelin yıldızına sahip ülkeler şu maddelerle sıralanabilir:
- Fransa: 636
- Japonya: 387
- İtalya: 381
- Almanya: 330
- İspanya: 267
- Amerika Birleşik Devletleri: 234
- İngiltere: 185
- Belçika: 14
- İsviçre: 132
- Çin: 123
Michelin Yıldızı Nasıl Alınır?
Michelin yıldızı almak birçok işletmenin hayali olabilir. Michelin yıldızı ödülü verilirken temelde dikkate alınan bazı kriterler bulunur. Bunlar malzemelerin kalitesi, lezzetlerin birbirleri ile olan uyumları, pişirme tekniklerindeki uzmanlık ve özgünlük, şefin tabaklarında görülen kimlik ve menü tutarlılığıdır. Michelin yıldızları ödüllerinin amacı şeflerin ve mutfakların yemek düzenini görmek ve yemek tutkunlarına yeni yerler önermek olarak belirtilebilir. Michelin müfettişleri oturma sürelerine, servis yapan personellerin tavır ve hareketlerine, yemeklerin kalitesine ve özgünlüğüne ve genel ambiyansa göre birçok noktaya dikkat edebilir ve bu detayları göz önüne alarak restorana yıldız verilip verilmemesine dair görüşlerini raporunda belirtebilir.
Restoranlar Michelin yıldızı alma şanslarını artırabilmek için gurmelerin dikkat ettiği ttüm bu noktalara dikkat edebilir ve işletmelerinin yıldızı kazanmasına destek olabilirler. Michelin yıldızı almanın incelikleri çeşitli kurslarda öğretilebilir. Özellikle aşçılık kursu gibi yerlerde bu konuda özel dersler verilebilir ve restoran çalışanları bu konuda bilgi edinebilirler.
























