Restoran İşletmeciliğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Restoran yönetimi, birçok etkene dikkat edilmesi gereken hizmet sektörleri içinde yer alır. Restoran işletmeciliğinde başarıyı yakalayabilmek için müşterilerin memnuniyetini önemsemek, hijyen kurallarına uymak, personel eğitiminde eksiksiz olmak ve koordinasyon becerilerine sahip olmak önemli bir yer tutar. Yiyecek ve içeceklerin israf edilmesinin önüne geçilmesi, sürdürülebilir uygulama aşamalarının benimsenmesi ve güçlü bir iletişim ilkesine sahip olmak restoran işletmeciliğinde başarı elde edebilmenin temel taşlarını oluşturur. Hizmet kalitesi ve hizmetin hızlı olması bir restoranın en çok dikkat etmesi gereken konular içinde yer alır. Restoran işletmeciliğinde dikkat edilmesi gerekenler listesi birçok değişkene sahiptir. Bu yüzden işletme sahipleri bu konuları dikkatle incelemeli ve süreçleri buna göre değerlendirmelidir.
Başarılı Bir Restoran İşletmeciliği İçin Temel İlkeler
Başarılı bir restoran işletmeciliği için öncelikle restoranın açılması için gerekli yasal süreçler hakkında etraflıca bilgi edinilmesi gerekir. İşletme açmak için gereken sertifika ve belgelerin eksiksiz olması restoranın açılması ve faaliyete geçiş süreçleri üzerinde hızlandırıcı bir etki katar. İkinci adımda restoranın konseptinin belirlenmesi gerekir. Restoran açarken dikkat edilmesi gerekenler listesinin ilk sıralarında yer alan konsept restoranda servis edilecek ikramların çeşidini de belirleyeceği için oldukça önemli bir yer tutar. Konseptin rağbet gören bir seçenek olmasının yanında rakiplerden ayıran orijinal yönleriyle de ön plana çıkması gerekir.
Müşteriler, bir restoran işletmesinin bel kemiğini oluşturur. Restoran yönetimi kadar müşteri memnuniyetinin de öncelikli olarak sağlanması gerekir. Dışarıda yemek kültürü her geçen gün yaygınlaşıp ve daha geniş kitlelere ulaşıyor. Bu durumun avantajını kullanan restoranlar ise rakiplerine karşı avantaj elde edebilir. Restoranın konumu, başarısı için anahtar rolünde bulunur. Müşteri trafiğinin yoğun olacağı, erişilebilirliğin yüksek olduğu lokasyonlar restoranların konumlandırılması için en ideal seçenekler olur. İyi bir konumda bulunmak işletmenin başarısı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olur.
Restoranın konumu kadar etkili olan bir diğer unsur da mimari ve tasarımıdır. Restoranın hem iç hem de dış tasarımının ilgi çekici ve potansiyel müşterilerin beğenisini kazanan detaylara sahip olması önemlidir. Tasarımda restoran konseptine uygunluk dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlar içinde yer alır. Yiyecek içecek konsepti ve mimari konseptinin birbirini tamamlaması, restoranın akılda kalıcılığını artırır.
Restoran konseptine uygun sofra ekipman ve malzemelerinin kullanılması restoranın potansiyel müşterileri kendine çekilmesinde etkili olur. Estetik ve göze güzel görünen bir sofra düzeni ve ekipmanlar işletme için artı bir değer kazandırır. Pazarlama ve reklam, bir işletmenin başarı elde etmesinde etkili faktörlerden biri olur. Restoranın açılmasından önce etkili bir reklam ve pazarlama stratejisi benimsemek, sosyal medya üzerinden ya da yerel reklam araçları üzerinden mekanın tanıtımını sağlamak ilk etapta birçok müşteri kazanılmasına yardımcı olur.
Mekan Seçimi ve Konumun Önemi
Restaurant yönetimi ve işletmeciliğinde en önemli noktaların başında lokasyon gelir. İşletmenin konumu oldukça önemli bir yere sahip olur. Bir restoranın kolay ulaşılabilir, cadde üzerinde, görülmesi kolay bir noktada yer alması oranın işlekliği üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olur. İşletmenin konumunun tercihinde bu detaylara dikkat edilerek restoranın daha geniş kitlelere daha hızlı bir şekilde kolayca ulaşması sağlanabilir. Kalabalık cadde ve sokaklarda yer alan mekanlar hem daha fazla uğranan hem de daha fazla vakit geçirilen yerler olur. Merkezi bir noktada yer almak insanların restoranda daha uzun süre kalmalarında etkili olur. Mekan seçimlerinde potansiyel müşterilerin ulaşımı göz önünde bulundurulmalıdır. Üniversitelerin bulunduğu alanlar, plaza ve iş merkezlerinin olduğu noktalar restoranların görünürlüğünü artırır, bu yüzden bu noktalar ideal bir konum seçimi oluşturur.
Restoranın açılacağı mekanın seçiminde de bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Mekanın yeterli genişliğe sahip olması ve potansiyel müşterilerin rahat bir şekilde oturacağı düzende tasarlanması restoranın başarısı üzerinde etkili olur. Mekanda rahat oturma alanları, masa ve sandalye düzenleri, masaların birbirine olan mesafesi ve restoran içinde personel ve müşterilerin rahat hareket edebileceği geniş alana sahip olmak gerekir. Mekanın konseptine göre tek katlı ya da iki katlı olması, bahçe ve balkon eklentilerinin olması gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Menü Planlaması ve Fiyatlandırma Stratejileri
Bir restoranın işlerliğini etkileyen önemli detaylardan biri de menüler ve fiyat politikası olur. Yiyecek içecek işletmeciliğiyapanlar menülerin planlamasında, menülerin değişkenliğinde ve fiyatlandırma konusunda etkili stratejiler izlemeli. Resotranlardaki menülerin belirli bir konsepte bağlı olarak düzenlenmesi gerekir. Geleneksel yemekler, fast food yiyecekler, deniz ürünleri ya da et ürünleri gibi farklı konseptlere sahip restoranlarda farklı menü planlamalarının yapılması gerekir. Menülerin planlanmasında aynı tür yiyeceklerin benzer alanlarda konumlandırılması gerekir. Bir işletme aynı anda birden fazla yiyecek türünü de servis edebilir ama bu zaman, enerji ve maliyet konusunda fazladan harcamalara neden olabilir. Bunun yerine belirli bir konsepte sahip restoranlar daha fazla tercih edilebilir.
Restoran işletmeciliği ipuçları söz konusu olduğunda fiyatlandırma stratejileri önemli bir noktada yer alır. Fiyat politikasının çok yüksek olması var olan müşterilerin kaybının yanı sıra potansiyel müşterilerin restoranı tercih etme olasılığını da azaltabilir. Fiyatların çok düşük olması da gıdaların kalitesi konusunda müşterilerin zihninde soru işaretleri meydana getirebilir. Fiyatlandırma politikasında ikram edilen yiyecek ve içeceklerin piyasa fiyatlarının gözlemlenmesi ve politikaların buna göre ve maliyete göre belirlenmesi gerekir.
























