Wacs Amforth
TANITIM FİLMİNİ İZLE   Facebook Twitter Instagram Youtube   TR EN

Profesyonel Bir Mutfakta Hangi Temel Ekipmanlar Bulunmalıdır?

Profesyonel Bir Mutfakta Hangi Temel Ekipmanlar Bulunmalıdır?

Profesyonel mutfaklar çok sayıda personelin bir arada çalıştığı, teknolojik açıdan gelişmiş ekipmanlara sahip olması gereken alanlardan biridir. Profesyonel ekipmanlar, mutfak çalışmalarındaki verimliliğin artması ve hızlı hazırlanma süreçlerinin gerçekleştirilmesi için oldukça önemli bir yere sahip olur. Ekipmanların dayanıklı malzemelerden üretilmiş olması uzun süreli kullanım sağlanabilmesi açısından gereklidir. Profesyonel mutfaklarda bulunması gereken ekipmanlar pişirme, dondurma, soğutma, servis, temizlik ve hazırlık ekipmanları gibi bölümlere ayrılabilir. Bu ekipmanların profesyonel mutfaklarda bulunması işlemlerin hızlı ve eksiksiz bir şekilde tamamlanması açısından gerekli olur. Profesyonel mutfak malzemeleri her mutfağın pişirme alışkanlıklarına göre tercih edilebilir ama temel malzemelerin tüm profesyonel mutfaklarda yer alması gerekir. 

Profesyonel mutfaklar restoranlar, fabrikalar, okullar, kafeler ve hastaneler gibi birçok kişiye aynı anda hizmet verilen alanlarda yer alabilir. Profesyonel mutfakların temel ekipmanların mutfakların boyutuna ve hizmet kapasitesine göre değişkenlik gösterebilir. Mutfakta hangi ekipmanların olması gerektiği, bu ekipmanların nasıl kullanılması gerektiği ve aşçılığa dair diğer birçok merak edilen konu İstanbul aşçılık kursu üzerinden alınacak eğitimlerle kolaylıkla öğrenilebilir.

Profesyonel Mutfakların Temel Ekipmanları

İyi bir yemek pişirmek ve yemek pişirme süreçlerini istenilen hızda tamamlayabilmek için profesyonel mutfak ekipmanları gerekir. Bu ekipmanların amaçlarına uygun olarak kullanılabilmesi profesyonel mutfaklarda birçok avantaj oluşturur. Şeflerin olmazsa olmazları olan bu ekipmanlar u pişirme aşamaları için idealdir. Profesyonel mutfakların temel ekipmanları için şu sıralamayı yapmak mümkündür:

  • Tezgahlar, profesyonel mutfakların başlıca unsurudur. Gıdaların hazırlanması, pişirilmesi ve servis edilmeye hazır hale getirilmesi için tezgahların yeterli genişlikte olması gerekir. 
  • Hazırlama ünitelerinde gıdaların pişirilmesine hazırlık aşamaları gerçekleştirilir. Doğrama, rendeleme ya da karıştırma gibi işlemler bu aşamada gerçekleştirilir.
  • Pişirme üniteleri ise gıdaların servise hazır hale gelmesinden önceki adımda yardımcı olur. Bu ünitelerde ocak, fırın, ızgara gibi unsurlar yer alır. 
  • Depolama ünitelerinde mutfak ekipmanları ve çeşitli gıda malzemeleri saklanabilir ve depolanabilir.
  • Soğutma ünitelerinde gıdaların tazeliğinin korunması amaçlanır. Buzdolapları, dondurucular ve soğuk oda gibi alanlar bu üniteler içinde değerlendirilir.
  • Profesyonel mutfakların en önemli unsurlarından bir diğeri ise iş güvenliği ekipmanları olur. Bu ekipmanların sayesinde iş sırasında yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçmek hedeflenir.

Hazırlık Ekipmanları Nelerdir?

Hazırlık ekipmanları restoran mutfak araçları içinde yer alır. Yemeklerin hazırlığının bazı özel ekipmanlar kullanılması ile gerçekleştirilmesi yiyeceklerin uygun yöntemlerle işlenebilmesi ve yemeklerin istenen lezzette hazırlanabilmesi açısından önemli olur. Bu araç gereçler hız ve verimliliğin artırılmasında etkili olur. Kesme tahtaları, bıçaklar, rendeler, sebze meyve soyucular, karıştırıcılar gibi birçok malzeme hazırlık aşamasında kullanmak üzere tercih edilir.

 Profesyonel mutfakların en çok tercih edilen malzemelerinin başında kesme tahtaları gelir. Büyük hacimli kesim işlemleri için yeterli genişlikte ve ebatlarda kesme tahtalarının olması gerekir. Dilimleyiciler profesyonel mutfak gereçleri içinde yer alır. Büyük boyutlardaki sebzeler, meyveler ya da et parçaları bu dilimleyiciler sayesinde daha hızlı bir şekilde parçalanabilir ve zamandan tasarruf sağlanması konusunda etkili olurlar. Hamur karıştırıcılar profesyonel mutfak gereçleri içinde önemli bir yer tutar. Ekmek ve pizza gibi malzemelerin yapımında hamur karıştırıcılar oldukça önemli olur. Et ve kıyma makineleri de önemli ekipmanlar içinde bulunur. Özellikle etli , kıymalı yemeklerin yapımında bu makineler zamandan tasarruf sağlama ve iş gücünden verimlilik elde etme konusunda etkili çözümler oluşturur.

Hazırlık ekipmanları içinde buzdolapları ve derin dondurucuların önemli bir yeri vardır. Gıda maddelerinin uygun sıcaklıkta ve tazeliklerinin bozulmadan korunmasına yardımcı olan bu dolaplar yemeklerin hazırlanması aşamasında kurtarıcı bir rolde yer alırlar. Yüksek hacimli gıda saklama yetenekleri bu dolapları profesyonel mutfaklarda vazgeçilmez kılan özellikler içinde yer alır. Yemeklerin hazırlık aşamalarında kullanılan bu profesyonel ekipmanların her profesyonel mutfakta bulunması gerekir. Bu ekipmanlar sayesinde yemek pişirme süreleri kısalır ve yemeklerin istenilen sürede kolayca hazırlanması sağlanabilir. 

Pişirme Ekipmanları Nelerdir?

Endüstriyel mutfak gereçleri içinde yer alan pişirme ekipmanları yemeklerin hazır hale gelmesinde önemli bir yer tutar. Hazırlık aşamalarında olduğu gibi pişirme aşamalarında da özel ekipmanların kullanılması gerekir. Pişirme ekipmanlarının yoğun kullanımlara dayanıklı malzemelerden üretilmiş olması oldukça önemli olur.

Endüstriyel tipteki ocaklar, profesyonel mutfakların en çok tercih edilen unsurları içinde yer alır. Bu ekipmanların yüksek hacimli pişirme olanaklarına sahip olmaları önemli olur. Çoklu pişirme alanları ve geniş yüzeyleri ile bu ocaklar profesyonel mutfakların olmazsa olmazları içinde yer alır. Endüstriyel ocakların yanında fırınlar da pişirme sürecinde ihtiyaç duyulan profesyonel mutfak aletleri içinde bulunur. Bu profesyonel ekipmanlarla yemeklerin eşit bir şekilde ve hızlı olarak pişmesi gerçekleştirilebilir. Izgaralar da yine pişirme ekipmanları içinde kendine yer bulur. Izgaralarda sebze, et ve diğer birçok gıdanın pişirilmesi sağlanabilir. 

Izgarada pişirilen yiyecekler kendilerine özgü tat ve kokuları ile tüketicilerin en çok tercih ettikleri yemek türlerinin hazırlanmasında yardımcı olur. Fritözler, kızartma yapılan mutfaklarda olmazsa olmazlar içinde yer alır. Yüksek kapasiteye sahip profesyonel fritözler ile aynı anda birçok kızartma işlemi sorunsuzca gerçekleştirilebilir. Sıcak içecekler için ise su ısıtıcılar, kahve makineleri profesyonel mutfaklarda yer verilmesi gereken ekipmanlar içinde yer alır. Bu ekipmanlar ile sıcak içeceklerin hızlı bir şekilde hazırlanması kolayca sağlanır.

 

 

 

Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner
Chefstable Partner

E-BÜLTEN

Eğitimlerimizle ilgili duyurulardan, özel etkinliklerden ve kampanyalardan anında haberdar olmak için e-bülten'e kayıt olun!

NEREDEYİZ

Okulumuzun konumunu navigasyon uygulamanızda görmek için lütfen aşağıdaki butona tıklayınız.

Konum için tıklayınız